16 Kasım 2011 Çarşamba

Hangzhou

Hangzhou,cinlilerin yeryüzündeki cennet diye adlandırdıkları  bu sehir, Sangay’ın 180 km guney batısında, Yangtze nehir deltasına kurulmus. CIOFF’un Hangzhou da düzendigi Asya Folklor festivali ile biz de Cin’de bir kac sehir görme sansına sahip olduk.

Hangzhou’ ya, Shangai’dan otobus ile yaklasık 2-3 saatte ulasılabiliyor. Sangaya ise Turk hava yolları 2009 Agustos ayında direk seferlini actıgı icin, biz seyahatten 2 ay once, Emirates ile Dubai aktarmalı biletlerimizi almıstık. Shangai havalimanına inip de, valizlerimizi alıp dısarı cıktıgımızda, bekledigimiz gibi acayip , sıcak ve nemli bir hava ile karsılastık. Bir de üstüne hava kapalı olunca biraz ic karartıcı bir manzaraydı. Ama daha sonra gorduk ki, hava her zaman böyle degil, hatta Cin’de gecirdigimiz 10 gün, Shangai, Hangzhou ve Zhuji sehirlerinde hava hemen hemen aynı, bazen kapatıyor nemli, ama sonra gunes cıkıyor , hafif ruzgar esiyor nem azalıyor. Ama günes cıksın cıkmasın hava her daim sıcak. Biz oradayken neredeyse hic yagmur gormedik diyebilirim.

 Hangzhou, nehir etrafında kurulmus, eski ve yeni sehir olarak 2 ‘ye ayrılmıs bir yer, Yeni sehir dedikleri bir otelde kaldık, burası cok yuksek bloklardan olusan bir suru yeni binanın oldugu bir yer, buradayken insan kendini hic Cin’de hissetmiyor.


 otel odasından bir goruntu

Yeni sehir ve eski sehir arası cok uzak bir mesafe degil , otelden hem luks alısveris yerlerinin hem de Cin mahallerinin ic ice oldugu eski sehre gecmek yaklasık 20 dakika , ve taksi ucreti yaklasık 12 tl civarındaydı. Bu arada Yen’i TL’ye basitce cevirmek icin 4 e bolmek yeterli. 50 yen yaklasık 12 tl. Biz otele yakınyerlere gidip gelirken hep tuk tuklara bindik, herseyde oldugu gibi pazarlık yapılabiliyor. 25 yen istenilen tuk tuk a 10 yen vererek her yere gittik.



binmesi cok eglenceli :)

Eski sehirde bir suru luks dukkan var, ve bu dukkanlar cok cok pahalı. Alısveris merkezinde gordugum Nine West , Turkiye’den daha pahalıya satıyordu. Oysa biz Cin üretim yerleri oldugu icin cok ucuz olucagını dusunmustuk. Aynı sey Shangai da da gecerli, marka ürünlerin gercekleri Cinde ucuz degil. Eski Sehir, alısveris merkezi zamanında bu yazıları yazmadıgım icin bende bu yerin ismini unuttum.
 Ama taklitler her yerde, sadece sokaklarda degil dukkanlarda ucuz fiyata , hatta pazarlıkla cok ucuz fiyata satılıyor. Ama aynı zaman da cok kalitesizler. Eski sehir hem modern hem Cin kulturune ait bir cok binayı birlikte görebilirsiniz. Otelden aldıgım, sehrin turistik haritası pek acıklayıcı degildi. Bu yüzden pek de verimli gezemedik, son gün – sonradan Cin’in en büyük budist tapınaklarından biri oldugunu ögrendigim- Ling Yin tapınagına giderken taksiye bindigimizde nehir kenarında giderken, asıl gezilmesi gereken yerin nehir kenarı oldugunu fark ettik. Tum nehir kenarında guzel ve sık kafeler, restorantlar dizilmisti. Bir yazı da dünyanın en guzel konumlu starbucks’ı burada yazıp resmini koymustu, gercekten de oyleymis, nehir kenarında neredeyse nehrin üstünde, 2-3 katlı bir Cin mimarısı ile yapılmıs bir ev ve orayı starbucks yapmıslar. İcine girme sansım olmadı ama dısarıdan super bir manzarası vardı.


yoldan manzaralar



Taksi ile kısa bir surede Ling Yin’ e ulastık, giris biletlerimizi aldıktan sonra, buyuk bir bahce kapısından giris yaparak turumuza basladık.



Bahceye girdiginizde uzun bir yoldan ilerliyorsunuz, yol boyunca kayalara oyulmus Buda heykelleri vardı , etraf yemyesil, yol ve kayaların arasından ufak bir nehir akıyor. Oldukca güzel bir ortam, biraz ileride sag tarafa tapınagın kapısına görüyorsunuz tapınaga giris ayrıca ücretli.

Tapınak oldukca buyuk bir yer, iceride bir cok bina var, bir cok insan tutsulerle yakıp dualar ediyorlardı.


                                   Tapınagın icindeki Buda Heykeli




Sehirdeki bir baska turistik yer West Lake, Hangzhou’nun yerli turistlerinin en cok ziyaret ettigi yermiş.

West Lake

Gitmeden önce de resimlerine baktıgım West lake, gercekten resimlerdeki gibi, yemyesil bir manzara ortasında bir gol , golun ustunde gecen kopruler, golun bir kısmını kaplayan kocaman niluferiyle cok guzel bir manzara olusturuyor. Ama Agustos ayındaki nem ile gol kenarındaki nem birlesince dayanılmaz bir hava ortaya cıkıyor. Gol icinde tekne turları düzenleniyor, göl kenarını tekne ile gezmek cok guzeldi, hem tekne de cok sıcak hissetmiyorsun hem göl kenarına yapılmıs cok güzel yapıları, tapınakları, dogal manzarayı görmüş oluyorsun.


West Lake



Hangzhou'nun baska bir onemli gezilecek yeri , ipek yolu'dur diyerek bizi alıp bu carsıya goturduler.Sehrin merkezin iki yanı dukkanlarla cevrilmis bir yol. ipek, esarp, ic camasırı, kravat agırlıkta ürünler satılıyor. İpek kumas satan 1 tanecik dükkan vardı koskoca yolda. Alınacak kayda deger , kravat dısında hic bişey bulamadım.Cinde her yer oldugu gibi, buralarda alısveris yaparken pazarlık yapılmalı. Kravat satan bir yer de 80 yuan ( 20 tl lik) kravatı 35 yuana aldıgımız da cok sevinmistik. Ama biraz ileri de bu kravatları 10 yuana satan dükkanı görünceye kadar  :)  E napalım ordan da aldık bizde.





ipek yıkayan kızlar heykeli

Ornegin, sac da Yesil cayları kavurup, paketleyip satıyorlar. bir dukkanda 100 yuan dedi bir pakete 50 yuan dedim kadın güldü ve vermedi bana. 2 adım ileri de baska yerden cok az pazarlıkla 25 yuana 1 kutu cay aldım.
Cay isini biraz abartmısım sanırım, her gun iciyorum ama aldıgım Yesil, siyah, karanfil ve adını hatılayamadıgım bir cay hala bitmedi.

Zaten bünye pazarlıga  o kadar alısıyor ki, yapmazsan olmuyor :)

Hangzhou da mutlaka gidilmesi gerek baska yer, Eski krallıktan kalma carsı Qing he Fang Old Street.

Hediyelik esya icin aramadıgımız yer kalmadı, megerse buraya gelmek lazımmıs.

Bir suru cay cesidi , yelpaze, tablolor, el isleri  burada yok yok. Buraya gelince nereden baslayacagımızı sasırdık.

Buradan ne alınır derseniz bence,

Hepimizin aldıgı, Cin yelpazeleri; burada pazarda 1 tl'ye  satılıyor, ama Cine gelip almamak olmasın dedik .( kare seklinde bir telin ortasına gerilmis, desenli kagıtlar, uclarında tutmak icin bir sapı var)

Benim bildigim kadarı ile orijini Japonya olan kalın kagıt yelpazeler, bizim bildigim normal katlaıp acılabilir olanlar,  gercekten hem isciligi hem de goruntusu ile cok guzeldi.

illa ipek alıcam diyorsanız, ipek kravat ve esarp.

onun dısında minik , ahsaptan yapılmıs cin bebekleri. Bunlarda cok guzeldi.
Resimleri eve gidip cekip buraya ekleyecegim :)

ve Cay tabi ki ............


Qing He Fang Old Street'in arka kısmındaki tapınak, tapınagın alt tarafında ise son gece gösterisi yapıp, festivalin en iyi performansı ödülü aldıgımız sahne

Cinde , en önemli seylerden birini atlıyordum neredeyse.

Cin'de ne yenir ?

Biz Festival davetlisi olarak gittigimiz icin otelimizde aksam yemegi almadıgımız zamanlarda , güzel restorantlarda agırlandık.

Burada yedigimiz tatlı eksi soslu tavuk , ordaki ile aynı degil. Damak zevklerimiz gercekten cok cok farklı.




İlk aksam yemegimiz, burdaki en guzel sey doner masa :)

Tuzlu etli yemekleri gorunce herkes ondan yemeye basladı, sol tarafta uzun kızartma gibi  duran seyler bambu sapıymıs, bizimle birlikte olan kültür bakanlıgı yetkilisi bunlar cok faydalı deyince ben hemen bir iki tane kemirdim.Corba fix yengec corbası .Diger yemekler, karısık sebze ne kadar farklı olabilir ki tadı diyorsunuz ama o kadar farklı.

Gerci ben gittigim yerlerde oranın yerel yemeklerinden baska bişey yemem, o yüzden beni pek zorlamadı.




baska bir restauranta gelen karidesler, bu sekilde servis ediliyor, ama masaya gelir gelmez haslanmıs soslu suyun icine attılar karidesleri, biz de ne kadar icinde durmalı, sos mu, haslanıyor mu diye dusunmeden tekrar geri cıkarıp yedik .

Daha cok resim bulunca onları da ekleyecegim insallah.

Sabah kahvaltısında da , ekmek yok malesef, bir suru corba cesidi, kaz dili
kızartması ( tadı plastik gibi birşey, ve her sabah vardı menude), patates kızartması, asagıda resimdeki hamur benzeri birşey,( içlerindeki ne ben cözemedim ama yedim) 
ve son olarak ve en güzeli de tropik meyvelerden olusan meyve salatası ...........


Bu arada marketlerde, paket paket tavuk ayagı gorduk, bunları pısırıp yiyorlarmıs, Türkiye'den tavuk ayaklarını ithal ettiklerini bile duyduk, burada cope atacagın seyi Cin'e satmak cok akıllıca...

Hangzhou dan simdilik bu kadar, daha sonra benzeri yazıları Shangai ve Zhuji icin de yazmaya calısacagım.


Bundan sonra güzel bir Avrupa sehri yazısı gelir :)))










Hiç yorum yok: