20 Eylül 2012 Perşembe

TOLEDO


Eylul ayı, Avrupa'yı gezip kesfetmek icin cok güzel bir zaman .Eger bu zamanlarda Madrid'e yolunuz düserse hic tereddüt etmeden bir günü mutlaka Toledo'yu gezmek icin ayırın.  Madrid'den Toledo'ya gitmenin en kolay yolu  hızlı tren. Atacho tren istasyonundan kalkan trenlerle yarım saatte Toledo'ya ulasabilirsiniz. Bir gün önceden bilet alırsanız istediginiz saate bilet alabilirsiniz.

Toledo, M.Ö. Romalar tarafından kurulmus sehir; zamanla Vizigotlar, Magripliler tarafından ele gecerillmis, 1085 yılında Leon ve Castilya kralıVI. Alfonso tarafından ele gecirilip, Kastilya'nın merkezi haline gelmis. Uzun yıllar baskent olan sehir, 1560 yılında III.Felibe'nin Madrid'i baskent yapması ile eski önemini  kaybetmis olsa da güzel ve korunmus bir ortacag sehir olarak tarihsel önemini korumus ve 1986 yılında UNESCO tarihi miraslar listesine girmis.

                
Don Kişot sevgilisi Dulcina icin Toledo'nun caddelerinde dolasırken bir anda Toledo'nun meshur bir kahramanı oluvermis :)
                                         Zocodover Meydanı
Toledo tren istasyonu  antik sehrin dısında, istasyonun onunden kalkan otobus ve taksi ile sehre 5-10 dakika da ulasılabilir. 2 kisi iseniz taksi ve otobus aynı para. Benden tavsiye taksiye binip güzelce gidin .Toledon'nun ana merkezi Zocodover Meydanın da inip her yeri yuruyerek dolasabilirsiniz.
Toledo'nun geleneksel tatlısı Mazapan, nedir diye merak edip aldık tabi ki .Tadı nasıl derseniz, kısaca badem ezmesi :)

              
             1226 yılında III. Fernando tarafından yaptırılan  Toledo Katedrali

Toledo'nun dar  sokakları hepsi ayrı güzel, bir sürü turistik dükkanlar, kafeler, pastaneler ile dolu. Gezmek icin bol bol vakit ayırın. Toledo ayrıca el yapımı çelik kılıcları ile meshur M.O. I yuzyıldan beri celik kılıç yapımı sehirdeki en önemli mesleklerden biri olmuş. Fiyatları kalitesine göre degişiyor ama gercekten kaliteli el yapımı çok güzel kılıçlar var.






          

          
                                                     San Juan de los Reyes Manastırı
Kralice Isabel tarafından yaptırılan San Juan de los Reyes manastırı Tajo nehri kenarında büyük bir kilise .Biz gittigimizde, kilisenin icinde dügün vardı oldukca eglenceli gozukuyordu :)

Toledo da görülebilecek yerlerden bir digeri ise, El Greco müzesi. Ünlü Giritli ressam El Greco, hayatının bir dönemi Toledo da gecirmis ve orada ölmüş. Yasadıgı ev müzeye cevrilmis ve eserleri de icinde sergilenmekte.
                                                     El Greco


               

   
Puerto Del Sol
14. yuzyılda yapılmış,Puerto Del Sol- yani günes kapısı. İspanya'nın bir cok yerinde Puerto del Sol kapısı veya meydanı var. Sanırım her  şehirde güneşin doğduğu yere bu isim veriliyor.
                 

Toledo eski sehirinin giris kapısı, Puerta de Bisagra sehrin en güzel yerlerinden birisi, Magripliler tarafından yapılan kapının orijinal adı Bab al-Sagra ,1559 yılında V.Charles zamanında Alonso de Cavarrubias tarafından yeniden yapılmıs ve günümüzdeki halini almıs.
                  

                                     Puerta de Bisagra'nın dıstan görünüsü
      Toledo herseyiyle tam bir ortacag sehri, bakınız tren istasyonu da oyle....
                                      Toledo tren istasyonu
Toledo, çok güzel bir şehir, Avrupa'nın birçok sehri gibi, yine tarihi eserlere sahip çıkılmış ve çok iyi korunmuş. Tren istasyonu bile ayrı bir güzel, yer karoları ayrı....
Hep İspanya'ya gidelim, gezelim istiyor gönül ama başka yerleri de görmek lazım :) 
Bir başka gezi de görüsmek üzere....

Hiç yorum yok: