2 Kasım 2012 Cuma

Palacio da Pena-Sintra

Lizbon'a gidip de görmeden dönülmemesi gereken  en güzel yeri söylüyorum ........ Palacio da Pena !
Benim en güzel sato, saray, kale listemde Neuschwanstein Satosu ile birlikte ilk sırayı paylasan Pena Sarayını gidin görün bayılın diyorum :)

Pena Sarayı ve parki , Lizbon'a tren ile yaklasık 45 dakika uzaklıktaki Sintra'da. Sintra Unesco Dünya Mirasları listesinde, 19. yy da Avrupa romantik  mimarisinin merkezi olmus bir kasaba.
Sintra da, en önemli göz alıcı yapı Pena Sarayı . Bunun dısında Pena Sarayı'nın bahcesi (bahce dedigime bakmayın gezmek 1 günü bulur) , Milyoner İngiliz Sir.Francis Cook tarafından insa ettirilen Monserrate Sarayı, 8 yy yapılmıs Moors Kalesi'ni görebilirsiniz. Sintra'nın içindeki diger tarihi binalardan bahsetmiyorum bile.

Lizbon havaalanında Sintra'nın reklarını göreceksiniz.

Sintra'ya Lizbon'dan tren ile 45 dakikada ulasılabiliyor. Tren istasyonun onunde Pena Sarayına kalkan otubusler var. 15-20 dakika gibi bir süre de de Saray bahcesinin kapısına ulasabiliyorsunuz.
Pena Sarayı, Moor kalesi karsısında yüksek kayalık bir tepenin üstüne yapılmıs. Ortaçag'da bu tepeye ilk olarak bir şapel yapılmış. 1453 yılında Kral II. John'un isteği üzerine şapel en fazla 18 keşişin kalabileceği bir manastıra çevrilmiş ve yüzyıllarca manastır olarak kalmıs. Manastır bir çok yıldırım düsmesi ve 1755'deki büyük Lizbon depreminden çok büyük hasarlar almış. 18. yy da, II Ferdinand'ın emri ile Manastırın olduğu yere yazlık saray Pena insa edilmeye baslanmış.

Pena Sarayı bahcesine giris
Tepedeki Saraya resimdeki kucuk tren ile veya bizim gibi yürüyerek çıkabilirsiniz.

Kayaların üstündeki Pena Sarayının aynı güzellikte çok güzel bir bahçesi var. Bahce de birçok bölgeden getirtilmiş ağaçlar ve bitkiler de var. Bahçede ayrıca sapel, küçük süs havuzlar, bahçe düzenlemeleri var. Bahçenin tamanın ve Sarayı gezmek muhtemelen 1 günü alır. Biz 3 saat saraydan dısarı cıkamadık :)

Ve iste karısınızda Pena Sarayı

Saraya donerek çıkan yoldan giriş kapısına ulaşıyorsunuz. Kapalı mekanlarda çekim yasak oldugundan dolayı sizi saray'ın dış bahçelerinin resimleri ile başbaşa bırakıyorum.



Bir anda bayrağı oraya ben dikmişim gibi hissettim :)

Sarayın ilk kapısından girdikten sonra ic avluya cıkan yol




Pena Sarayının dan önce yapılmıs olan sapel halen sarayın icinde duruyor



Sarayın arka tarafındaki kale duvarları


Sintra'nın güzel binaları

O taraflara günün birinde yolum düserse yine Pena Sarayına gider, bu sefer tüm günümü sarayın bahcesinde gecirip bir de Moor kalesini gezip, Sintra'nın yesil sokaklarında dolasıp sehrin tadını cıkarırım. Sizde fırsat bulursanız mutlaka gidiniz, görünüz :)

Hiç yorum yok: