12 Aralık 2012 Çarşamba

Perugia-EuroChocolate

Perugia; Umbria bolgesinin merkezi, güzel tarihi şehir.Tarihi dokusu, güzel manzarası ile bahar aylarında gezmek için çok güzel bir bölge ama bizi buraya getiren şey  EUROCHOLATE :)

Ekim ayında planladığımız Toskana bölgesi gezisinde, Ekim'in son haftası Perugia'da cikolata festivali olduğunu duyunca hemen planımıza burayı da ekledik.  Perugia, Floransa'dan trenle 1.30 saat mesafede. Perugia tren istasyonun hemen önünde kalkan otobusler ile veya festival zamanı ek olarak, özel Choco Train ile Perugia'nın tepede kurulmus olan tarihi bölgesine ise 15 dakika yolculukla eski sehir merkezine gidilebiliyor.
Biz festivalin gereklerini tam olarak yerine getirmek için tabi ki ChocoTrain ile gitmeyi tercih ettik.

İste Choco Trainimiz
Festivale geçmeden önce tren istasyonunda, duvara çizilmiş eski şehir haritasını size göstermek istedim.
İstasyonun bir tarafında Perugia, bir tarafında ise Umbaria haritası çizilmiş, trenden inince, yok ben nerdeyim, yok burası İtalya'nın neresi demiyorsun, haritaya bakıyor, sorularına cevapları alıyorsun :)
Choco Train'imiz bizi tepede kurulmus eski şehrin Piazza Italia meydanında bırakıyor, burası zaten ana cadde Corso Pietro Venucci'nin başlangıçı. Ana cadde paralel sokaklar hepsinde stand var ,düşünün artık


 
                                             Corso Pietro Venucci

                                 Piazza Italia Meydanında Milka'nın standı

Evet bir cok yer bazı çikolatalarını tadımlık olarak denetiyor, bende tabi ki her standa ziyarette bulundum.
Bu resimdeki cikolatalardan yedim mi? evet yedim....


 bundan da yedim....
Sabah 10 da çikolata yemeğe başlayınca, bir yerden sonra daha fazla tatlı bir şey yemek istemiyorsunuz. Bu yüzden güzelim öğle yemeğimin de tadını çıkaramadım . Ama napalım çikolata festivalininde o kadar kusuru olur artık :)
    Ve herkes görüldüğü üzere çikolata peşinde......

   Via Del Forno
Perugia'nın tarihi geçmişi oldukça karışık ve kanlı, 15.16 yy'lar arası Oddi ve Baglioni aileleri arasında kanlı savaşlara sahne olmuş, Baglioni ailesinin yönetimi altında geçen bir süreden sonra yine uzun süren savaşların ardından Papalık idaresi altında yönetilmis. 1540 yılında Papa III Paul'un sehir ele geçirmesi ile birlikte şehrin etrafı Rocca Paolina kalesi ile çevrilmiş, bu dönemde kalenin dışarıdan şehir ile bağlantılarını  sağlayan yer altı tünelleri yapılmış. 1860 yılında Perugia'nın Papa himayesinden çıkıp İtalyan krallığına katılmasıyla, halkında sevmediği Rocca Paolina kalesinin savaşlarda tahrip olmuş duvarları yıkılmış. Şehrin içinde yeraltında bulunan tüneller ise günümüze kadar gelmiş.
İşte o tünellerden biri
Perugia'da Floransa gibi birçok tarihi bina ile dolu, 1275 yılında Nicola&Giovanni Pisano tarafından yapılmış -Fontana Maggiore- Maggiore çeşmesi, 1345 yılında yapılmış San Lorenzo Katedrali de görülmesi gereken yapılar arasında. Eğer yolunuz Perugia'ya düşerse kendinizi yollara bırakın ve sokakların tadını çıkarın.

Şehrin surlarından Tiber vadisi

Ve elimizde çikolalatalarımız ile Choco trenimize binip, geri dönme vakti

İtalya'nın birçok şehri aynı tarihi ve doğal güzelliklere sahip ama Perugia ayrı bir sıcaklık veriyor zaten Çikolata festivali yapıp gönlümü fethetmişler nasıl sevmem ben Perugia'yı.

İtalya daha bitmedi, sırada Floransa'ya gidip Gusto Pizzayı ziyaret edip, ordan Bologna'ya gidip bolonez sos nasıl olurmuş onu görecegiz . Evet öğlen saatinde aklıma sadece yemek geliyor :) Hoop kaçtım.
Sevgiler.......

Hiç yorum yok: