30 Ocak 2013 Çarşamba

Ayaspaşa Rus Restaurant

 Yurt dışında gezilen yerleri yemekleri anlatıyorum da neden İstanbul'daki gezilecek gidilecek yerleri anlatmıyorum ben .... İşte yıllardır Taksime giderken yanından geçip hep merak ettiğim Gümüşsuyundaki Ayaspaşa Rus Restaurant'ı :)
Cuma aksamı, alışkanlıklarımızın dışına çıkıp hiç gitmediğimiz bir yere gidelim diye düşünürken aklıma ilk gelen yer burası olmuştu. Aynı benim gibi, orda bir rus restaurant'ı var, hep görüyoruz ama nedir bilmiyoruz diye merak eden arkadaşlarımla birlikte bir Cuma akşamını burada geçirmeye karar verdik.
Ayaspaşa Rus Restaurant'ı , 1943 yılınca Macar asıllı Judith Krischanovski ve Beyaz Rus kocası tarafından kurulmuş. İstanbul'un ilk rus restaurantı Rejans'ın peşinden kurulan bu restaurantın adı rus restaurant'ı olarak tanınsa da, 6-7 eylul olaylarından dolayı Ayaspasa Lokantası adını almıs. Daha sonra 1978 yılında Lokantanın eski çalışanlarından Cemal Ok işletmeyi devralmış ve ismi de Ayaspasa Rus Restaurant olarak değiştirilmiş.

Restaurantın içi sanırım 1978'den beri değişmemiş, iç tasarımı olduğu gibi kalmış.Bu yüzden görsellik acısından oldukca zayıf . Güzel bir dekorasyon ile eski ambiansı korunarak  yenilenirse eminim cok daha güzel bir yer olucak.  
İşte menumuz, ön sayfada bir de mezeler salatalar bölümü var. Bizim ilk ciddi gurme gezimiz olduğunu kabul edersek eğer,herşeyden ortya alarak denemeye karar verdik. İlk olarak başlangıçlardan, Rus salatası, Kaşar Pane ve bir cesit yagda kızartılmıs börek olan, Proshki'yi ve Borscht çorbasını denedik. Rusların meşhur Borscht çorbası, et suyuna yapılmış kereviz ve pancar ağırlıklı bir çorba ,oldukça lezzetli ama biraz da yağlı. Yağda kızartılmış kaşar pane ve Proshki gayet güzel iken, rus salatasını malesef hayal kırıklığı oldu.
Ve ana yemekler, Rus yemekleri denilince en çok önerilen 2 yemek Beef Straganoff ve Piliç Kievski.  Beef Straganoff için özel bişey diyemeyeceğim, çok az tattım ama et sevenler için güzel bir et yemeği. Piliç Kievski, ise göğüs eti içine baharat ve kaşar koyulup yağda pişirilmiş bir yemek. Yanında ise çok güzel bir patates salatası ile servis ediliyor. Rusların en meşhur yemeği olarak tanımlansa da , evet tadı güzeldi ama bir daha yemesem hiç aramam :)

Beef Straganoff
Piliç Kievski- Chicken a la Kievski

İşte bizim oy birliği ile en beğendiğimiz yemek. Rus Bonfilesi . Eğer Ayaspaşa Rus Restaurant'ına giderseniz bizim favorimiz.
Rus Bonfilesi-Russian steak
Benim bir diğer begendiğim yemek ise Bitki a la Russe-   Bu etten çok köfteye tadında bir yemek, yanında ıspanak ve pilav ile sunulmuştu , oldukça da lezzetliydi.
Bitki a la Rus- Steak with Special Russian sauce

Bizim yemediğimiz ama yan masalara giderken aklımızın kaldığı bir başka yemek ise, piliç snitzel oldu. Onu yemedik ya aklımızda kaldı işte :)
Yemeklerden sonra hepimizin aklında waffle olduğu için burada tatlıyı es geçtik. Ama unlu limonlu votkalarından bir tane alıp tadına baktık. Vodka kültürüm olmadığı için bir benim yorumum ne kadar doğrudur bilemem ama ortak kararımız; tadı limon kolonyasına benziyor. Ama restaurant'taki birçok kişi bu vodka'dan içiyordu o  ayrı .....
Yemeklerin yanında, menude testi şarabı diye geçen şarabı tercih ettik. Şarap fıçılar halinde restaurantlara gelen angora şarabıymış. İçtiğim en güzel şaraplardan bir tanesiydi. İtalya, İspanya'daki restaurantlarında servis edilen  'ev yapımı' şaraplar gibi, içimi kolay, yumuşak, lezzetliydi.
Ya nerede bu Ayaspaşa , görmedim, gördüm ise de hatırlamıyorum diyenler, işte burası.
Dolmabahçe'den yukarı çıkarken sağ tarafta, İTÜ kampusunun tam bitiminde.

Hazır nostaljik halini korurken gidiniz, görünüz. Tavsiye edeceğiniz yerler var ise merakla beklerim efendim :)


Hiç yorum yok: