18 Aralık 2011 Pazar

Sevilla

Portakal agacları ile yemyesil cevrelenmis,  tarihi eski binaların modern yapılarla kesiştigi, muhteşem sehir Sevilla'dayız  :)


Quadalarquivir nehri  kenarında kurulmus bu güzel sehiri gezmek icin ilk olarak meshur Alcazar Sarayı ve bahcelerinden baslıyoruz. Merkezdeki bu Saraya ve diger tarihi binalar birbine cok yakın mesafede oldugu icin rahatlıkla hepsini 1 gün icinde gezebilir, siesta zamanı yollara masalarını kurmus güzel kafelerde oturabilir, alısveris yapabilirsiniz.



evet gördügünüz gibi portakal agacları her yerde :)

Sevilla,İspanya'nın 17 özerk bölgesinden biri olan Edülüs bölgesinin başkentidir.13. yuzyıla kadar Emevi Muvahhid'lerin egemenligi altında kalmıs, 1248 yılında  Kastilya ve Leon Kralı III. Fernando tarafından ele gecirilmis. Bundan dolayı sehir hem arap hemde avrupa mimarisi izleri tasımaktadır.

Alcazar Sarayı ve bahceleri, Yine emeviler zamanında yapımına baslanmıs , Kastilya krallıgı zamanında içine Kraliyet sarayı yapılarak, birçok kral ve kraliceye ev sahipligi yapmıstır. Bu yüzden icerdeki binalarda magrip, gotik, barok etkileri görülmektedir.




Bahcede tavuskusları geziyor ayrıca :)


Bahce kısmında ki siz o bolumleri bu resimlerden göremiyorsunuz, kitap okuyan, resim yapan, yuruyus veya dinlenmeye gelen insanlarla karsılasabilirsiniz. Ama sanırım giris paralı oldugundan dolayı cok da yogun degil tam tadında ...




Sarayın en görkemli odası kabul edilen, karsılama odasına giris
Sevilla yeni kıtaların kesfi zamanında cok önemli bir liman olarak kabul edilmiş, Aslen Cenovalı olan Kristof Kolomb ve birçok gezgin bir cok seferine buradan haraket etmis, okudugum bazı kaynaklara göre de Kristof Kolomb'un bu maliyetli gezisine destek veren Kralice I.Isabella , sefer izinleri icin kendisini bu saray agırlamıs.


Sarayda ve bahcelerde bol bol vakit gecirdikten sonra ikinci duramıgımız sarayın karsısında bulunan Sevilla Katedrali. Katedral Emeviler zamanından cami olarak yapılmıs, Kastilyalıların sehri ele gecirmesiyle, Cami katedrale cevrilmis, caminin büyük minarasi'de yıkılıp yerine 98 mt yuksekliktedeki La Giralda kulesi yapılmıs.Katedral Dünyanın en büyük Gotik Katedrali olmasının dısında, dünyanın en büyük 3. Roma katolik kilisesiymiş.



Kristof Kolomb'un da mezar anıtı bu katedralin icinde ama mezar gercek mi o bir muamma, Keza Kristof Kolomb'un Dominik Cumhuriyetinde de bir mezarı varmıs .
Mezar neden elleri üzerinde tasınıyor diye merak ederseniz acıklaması söyle,
Kolomb Kralice Isabella zamanla desteklerini geri cekince, araları acılmıs ve beni bu topraklara gömmeyin demiş, bundan dolayı da mezar topraga degmeden omuzlarda tasınıyor.


Ve La Giralda Kulesine cıkıyoruz

Kuleden sehir manzarası


Ve Kuleden Alcazar Sarayı ve Bahceleri manzarası

Ve artık Siesta zamanı, herkes sokakta bazı kafelerden müzik sesi geliyor hava güzel ve bizimde karnımız cok acıktı.Ben genelde ne yenir ne içilir pek meraklıyım, sizde merak ederseniz diye iste resimler :)





Arkada arap kulturunun bir parcası kuskuslu etli bir yemek, öndeki ise somon :)



ve tatlılar numnum :)
Plaza de Toros'un önünde bir matador pozu

Önünde böyle poz verdigime bakmayın, boga güresini seven biri degilim acıkcası, simdiye kadar da hic ilgimi cekmedi. Hayvanlara eziyet edildigini düsünüyorum , simdiye kadar ölen bir matador icin ah yazı zavallı oldu diyemedim malesef.

Ve nehrin kenarında bir baska görülmesi gereken yapıt, Torre de Oro

Deniz kenti Sevilla'nın gelen gemileri gözetlemek icin yapılmıs kulesi, bazen tek yapıtların resmini cekmeyi unutuyorum bu yüzden yine ben ve kule birarada :)


Ve en sevdigim yerler, nefis sokak araları, her sokakta ayrı bir dükkan, kafe ve kösede ayrı bir supriz sizi bekliyor ,İspanya'da genelde karsılasılan bir manzara , böyle yerleri gezip kesfetmek, yasamak ayrı bir tad.




Ve son olarak baska bir güzellik Plaza de Espana.

1928 yılında tamamlanmıs,  Maria Luis parkının icine insa edilmis nefis bir yapı. Etrafında İspanyanın her bölgesini anlatan gravürlerle cevrilmis, havuzları, yüksek kuleleriye  mutlaka görülmesi gerekenler listesinde üst sıralarda......

Benim kesinlikle gidilmesini tavsiye edecegim bir sehir, İspanya'nın zaten bir cok sehri bence bu derece güzel :)





2 yorum:

cerenim.com dedi ki...

süper bi tanıtım olmuş. Fotoğraflarla kendimi oradaymış gibi hissettim. Hatta denize girmek için bir iç çektim

Grace Happy dedi ki...

fotograflar cok guzel olmus :) bende cok severım oraları ...