23 Aralık 2011 Cuma

Valencia

Mayıs ayında Turk Havayollarından 360 tl'lik gidis-donus bileti bulunca bu fırsatı degerlendirelim dedik hooop Valencia'ya uctuk.  Hele ki İstanbul'da havalar bir oyle bir boyle devam ederken, sıcacık bir İspanya sehrine gidilmez de ne yapılır degil mi?
Valencia tipik bir İspanyol sehri, eski yeni binalar birarada, kalabalık alısveris yerleri, oglen sonrası eglenceli siestalar, bir de güneslenmek ve denize girmek icin sehre yakın güzel bir sahil seridi..... e daha ne olsun :)

Sehrin merkezi belediye meydanı yani  plaza ayuntamiento.  Burada resim yapanlar, kucuk tezgahlar, patenciler dolu..... etrafı turistik dükkanlar ve kafelerle cevrilmis güzel bir meydan ...
Meydana cıkan her sokak ayrı bir güzellikte , bir paralel sokakta ise restaurant ve kafelerle dolu bir cadde var. Hic arac kullanmadan sadece yürüyerek Valencia Katedralini, Mercado Central, Plaza de Mercado, Torres de Sarranos ve tam belediye meydanın karsında bulunan, plaza de torros de Valencia'yı görmeniz mümkün.


                                                               Plaza Ayuntamiento

                                                                     Seramik Müzesi

18. yy da yapılmıs seramik müzesi binası, 5000 den fazla seramik objeyi sergilemekte ve İspanyanın en büyük seramik müzelerinden birisiymis.  Müzeyi gezmek icin girmedik bazen müze gezmekten sehrin tadını cıkarmaya vakit bulamıyoruz. ama bu nefis kapının resimlerini cektik tabi ki ...

Tam arkamdaki yapı Valencia Katedrali

Plaza de reina yani kralice meydanında 13 yy yapımına baslanmıs, Gotik Valencia Katedralini görebilirsiniz. Katedral'da ayrıca romanesk, Fransız gotik, ronesans, barok ve neo klasik mimari ile yapılmıs.

Katedralin , Gotik mimari de yapılmıs çan kulesi "El Migulete" ise 1420 yılında yapımı tamamlanmıs. Katedralin farklı giris kapıları var ve  hepsi de farklı bir mimari de yapılmıs.


                             Katedralin yanındaki Real Basilica

Gezmekten yorulunca hemen köşedeki abladan,  farklı bir fındıktan yapılmıs olan,  yöreye has  icecekleri  "orxata" -horchota diye okunuyor sanırım-  alıyoruz kendimize, iciyoruz, serinliyoruz ve gidip bir daha alıyoruz .... :)

Sokakları dükkanları gezmeye doyamıyoruz, ama bir de sehre tepeden bakmak lazım. O zaman istikamet neresi Torres de Serranos


Kulenin girisi

Torres de Serrano, 13 yy. da yapılmıs sehrin 12 kapısından bir tanesi, günümüze ulasan diger bir  kapı ise Torres de Quart.  Gotik mimari de yapılmıs bu kule  Turia nehri kıyısında, 1586-1887 yıllarında sovalyelerin mahkum edildigi hapishane olarak kullanılmıs. Ustte gordugunuz kapıdan girdikten sonra sehre bakan bir genis teras var, oradan yukarı cıkan merdivenlere gidebiliyorsunuz. Mimarisi kuleden cok , bana avlulu teraslı yazlık evi hatırlattı nedense :)


evet yukseklik korkusu olan biri kale surlarından kosede koseden bakabilir ancak, yanlız surların bir ozelligi de bastıgınız yerlerin bir kısmının cam olması, dolayısla ne rahat yürüyebildim ne de asagıya bakabildim :)


Ve ne yenir ? İspanya denince ilk akla gelen yemek Paella herhalde, İste Valencia'da Paella'nın memleketiymis. Bunu duyun Murat her gün paella yedi mi? evet yedi :) Ama benim tercihim  deniz mahsulleri ......



Valencia'da gezilecek baska yerler olarak,  Unesco mirasları listesinde olan  Lonja de la seda, Plaza de Mercado ve Mercado Central var. Mercado Central oglen saatleri kapalı oldugu icin girme imkanımız olmadı.  Plaza de Mercado ise arenaya yakın bölge de kurulmus olan, icinde hem yiyecek alısverisi yapabileginiz hem de kahve icip birşeyler atıstırabileceginiz, Avrupa sehirlerinde genelde karsılasabilecegiz büyük 2 katlı bir eski bina.

Valencia da gezilmesi tavsiye edilen baska bir bolum ise  sanat ve bilim parkı, Ciudad de las artes y les ciencias.  Parkın mimarı Santiago Calatrava, parkın etrafında aynı zamanda bir cok sergi yapılıyor. Parkın icinde aynı zamanda L'oceangrafic'i de görebilirsiniz.Beni modern binalardan cok eski yerler cezbeder, o yüzden burada pek fazla vakit gecirmedik ama mimarisi oldukca ilginc.....







Valencia ya geldik ,plaja gitmedik olmasın degil mi? Hava sıcak denize girmesek bile gunesleniriz diyip Cabanyal plajına gidiyoruz.


Upuzun bir kumsal, dileyen kitabını almıs gunesleniyor, dileyen denize giriyor, sessiz huzurlu bir ortam, pazar gününü gecirmek icin ideal bir plaj hemde merkezden taksi ile 10-15 dakika da gelebiliyorsunuz.

Valencia'ya tekrardan  seyahat fırsatı bulursam, mutlaka Las Fallas Festivaline denk getirecegim. Las Fallas , eskiden marangozların eski esyaları sokakta yakması ile ortaya cıkmıs bir festival. 13-19 Mart tarihinde yapılan bu festivalde  ahsap, kagıt, mum  ve kopukten yapılmıs devası oyuncaklar tum sokaklarda boy gosteriyor. Her mahalle ya da sokak tum yıl ugrasıp kendi fallasını yaratıyor.  O yılın en iyi heykeli secildikten sonra digerleri 19 Mart tarihinde San Jose anısına yakılıyor. Ayrıca bu devası oyuncakların kucuk boyları da yapılıp bazı dükkanlarda satılabiliyor. Bizde de  bir boga ve matadordan olusan 2 oyuncak heykelimiz var....



 Valencia, bircok İspanyol sehri gibi, gezmek icin cok güzel bir sehrin, gidin gorun iciniz acılsın :)



3 yorum:

Fikriye Filtresiz dedi ki...

Ben en çok neresini beğendim biliyor musun: "ucuz uçak bileti bulunca hooop gidiyoruz". Bu bizde genelde "hops nereye gidiyoruz" oluyor:)

Unknown dedi ki...

:) cok güldürdün beni

Cresta dedi ki...

Sayenizde heveslendim :) . Mutlak gidip göreceğim . Takipteyim sizi ;).

Koleksiyonmoda.blogspot.com