15 Ekim 2012 Pazartesi

ALGARVE

 Portekiz'in güneykıyı seridi,uzun kumsalları,ilginç kaya olusumlu sahilleri, berrak denizi, kayaların icindeki gizli koylarıile ;
Farao, Loule,Carvoeiro,Albufeira,Lagos


Algerve adını,  Emeviler zamanında - Batı- anlamına gelen "El Garb" dan almıstır.
Türkiye'den en kolay ulasım ucakla Lizbon,  oradan da araba ile 3 saatte Algarve'ye geçmek. Portekizde yollar güzel ve malesef paralı. Lizbon - Algarve otoyolu tek yon gidis 20 Euro . Arac kiralarken nereye gideceğiniz hakkında bilgi verirseniz size bir OGS tarzı bir cihaz  veriyorlar, cihazda kullandıgınız tutar, araba tesliminden yaklasık 15 gün sonra kredi kartınızdan cekiliyor. Otoyol dısında  parasız yol da  var onu da kullanabilirsiniz ama bu size biraz zaman kaybettirebilir.Sahil Seridi Faro'dan Portekiz'in batı ucu Lagos'a dogru giderken, aynı sekilde paralı yol var ama ben bir paralel  parasız yoldan gezerek gitmenizi tavsiye ederim.


Algerve bölgesini  gezmek icin en az 3-4 gün gerekli. Biz Loule de kalıp arabamızla diger yerlere gitmeyi planladık. Loule küçük bir şehir denize bir kıyısı yok , ama güzel Faro'ya araba ile 10 dakika mesafede.


                          Loule'nin minik carsısı




Portekiz'de sıkça rastladıgımız birşey seramik. Bazı eski binaların yüzlerini tamamen seramik kaplı  ama benim en çok hoşuma giden şey ise kapı veya sokak isimlerinin yazdıgı seramik tabelalar
                                        Loule Market


Faro yeni ve eskinin güzel bir şekilde birleştigi, M.Ö.8  yy'da Fenikeliler tarafından kurulmus bir liman şehri.Sehrin icinde küçük bir eski şehir var, klasik dar portekiz yolları, şu an kullanılmayan küçük evleri ile giderseniz mutlaka gezilecek yerler listesine ekleyin. Bizim şansımıza o gün FaroFolk Festivalinin açılışı vardı. Deniz kenarına meydanda bir sahne kurulmus, orada 3 sarkıcı Fado konseri verdi. 2 enstruman ile tek tek seslendirdikleri şarkılarda, sesleri de gerçekten çok iyiydi.
Faro eski sehrin kemerli güzel giriş kapılarından birisi


                            13.yy'da yapılmıs Se Katedrali

Portekiz'de deniz ürünleri yenmez de ne yapılır?
Faro'nun da simgesi Sardalya balıgı.
Her menünün icinde mutlaka var. Balık lezzet olarak fena degil ama cok kılcıklı bir balık ve hic temizlenmeden denizden cıktıgı gibi servis ediliyor. Bu bölümü pek sevmesem de balık candır :)

Faro'nun alışveriş ve restaurantların olduğu sokakları Sardalya balığı şeklinde döşenmiş taşları

Yemekten konu açılmısken, sıra geldi Logos'da ki nefis restaurant Casa do Zoe Petiscos'a, deniz kenarındaki bu restaurant'da aksam yoğun olmasına rağmen biz şansımıza yer bulabildik. Daha sonra birçok kişi kuyrukta bekledi yemekler hem uygun fiyatlı hemde güzeldi.

Portekiz geleneksel yemeklerinden bir tanesi Mariscos, pirinc ve deniz ürünleri bir sos ile pisirilip, size özel hazırlanan tencere icinde servis ediliyor. Bu yemegi ilk olarak,  Lagos'da  deniz kenarında zor yer bulup oturduğumuz Casa Do Ze Petiscos da denedik. Oldukca lezzetliydi. Daha sonra fastfood satan yerlerde de benzerlerine çokca rastladık.

Algarve bölgesinin en güzel yanı tabi ki sahilleri ve denizi :) Kesfedilecek cok yer var işte benim sevdiklerim;
Albufeira, upuzun bir kumsal, Agustos'ta buz gibi bir su :) Burası oldukca kalabalık bir plaj , plajın hemen kenarında 2-3 tane güzel kafe restaurant var . Ben kumsalda yatarım, etrafta kalabalık olsun derseniz burası bir tercih olabilir.
İste benim en sevdiklerimden birisi, sahil şeridinde giderken büyük plajları kolaylıkla bulabilirsiniz ama bence asıl güzel olan degisik kaya olusumları arasında kalmıs kucuk nefis koylar. Bu koyun ismini hatırlayamadım bir türlü, Albufeira ve Carvoeiro arasında bir yerlerde kalıyor.
Ve benim güzel Carvalho plajım :) Burası nefis, burası harika, burası müthiş bir yer.Aracınızı bir tepenin kenarına park ediyosunuz, merdivenle yürüyerek kayalık bir kesimin tepesine ulasıyorsunuz. Kayalıkların tepesinden nefis bir manzarası var. Plaja inmenin tek yolu kayaların icinde kazılarak yapılmıs merdiveni kullanmak.
                                        Praia da carvalho




Ve Carvalho benim unutulmazlar listeme girişe hak kazanıyor !

Algerve'nin batı ucuna Lagos'a doğru ilerliyoruz. Ucsuz bucaksız sahillerde incecik kumlarda yatarım diyenler Lagos merkezdeki büyük plaja gidebilirler. Burası uzanıp dinlenmek, güneşlenmek için güzel bir yer ama  mağara göreceğim, koyları keşfedeceğim tutmayın beni derseniz beni takip ediniz lütfen:)
                                                              Lagos Meia Praia

Ve İberyarımadasının ve Algarve'nin güney batı ucuna doğru ilerliyoruz. Burası da kayalık tepelerin eteklerindeki güzel koylar, bir kısmına toprak yoldan, bir kısmına  eski bir kale merdiveninden, bir kısmına ise sadece denizden ulasılabiliyor.                                                                 
                        

                                        Eski kale merdiveninden inilen plaj              
         
Burada entresan bir nokta, merdivenler yere yaklasık 2 metre sonra son buluyor. o bölümü atlayarak gecerseniz mini plaja ulasabiliyorsunuz. Buradaki plajda kayalardaki oyuntulardan bir yandaki plaja da geçilebiliyor. Bu bölgedeki bir değişik nokta ise, su seviyesi. Okyanus kenarında gelgit fazla oldugundan dolayı sabahları sular cekiliyor sahil ortaya cıkıyor, oglen 3 den sonra ise sular küçük plajları neredeyse tamamen kapatıyor .                               
Tabi kıyıdan her yeri görmek mümkün değil , o zaman hemen kano kiralayıp 3-4 saat denizden tüm kıyıları,  mağaraları, karadan ulaşamadığınız her yeri dolaşabilirsiniz. Tek sorun 4 saat kano ile kürek çektikten sonra kımıldayacak haliniz kalmiyor :)
                                
Deniz, kum, güneş üçlüsü her zaman benim için güzeldir. Ama yeni bir yeri gezip görmek de ayrı bir zevk.
O zaman beni Lizbon'da bekleyin , geliyorummmmmmmm... :)



5 yorum:

Unknown dedi ki...

Çok harika bir post (:

Fotoğraflar da çok güzel, bayıldım.

Bende bloguma beklerim (:

shelikestravelling.blogspot.com

Unknown dedi ki...

Tesekkurler...

blogunun ismi cok guzelmis bu arada :)

Pozitifland dedi ki...

Anlatim ve fotolar super 👍 Tesekkurler

Unknown dedi ki...

uzun zamandır bakmadığım blogumda, bir yorum görünce çok mutlu oldum.
teşekkürler, pozitifland :)

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.